torsdag 5 februari 2015

Rysk påverkan på nätet och genom svenska medier

DN publicerar idag ett par olika artiklar kring samma ämne: Den ryska "trollarmén" på nätet. Ett gäng statligt anställda nättroll som har i uppgift att ägna sig åt "psykologisk krigföring" på framförallt digitala media. Man anställer ett antal "bloggare" och "twittrare" osv och så ger man dem uppgiften att registrera ett antal konton på kända bloggtjänster (som blogger.com som jag själv använder, eller wordpress) där de ska skriva blogginlägg för att påverka opinionen både inom Ryssland men också utomlands - i t.ex. Sverige.

Dessa "troll" sprider sedan på olika sätt den ryska statens propaganda - fast som vore den "uttolkad av 'vanligt folk'".

Det här är egentligen ingen nyhet - jag själv skrev om problemet i december förra året - då utifrån att alla som kallar sig "svenska försvarsbloggare" inte med automatik kan tros vara vare sig svenska eller försvarsbloggare. Det finns (bevisligen) i Ryssland människor som använder nätet för olika (statligt sanktionerade/betalda) påverkanskampanjer.

Ett annat sätt att påverka är givetvis att genom t.ex. bloggkommentarer till andra bloggare och/eller onlinemedia - något som både den här bloggen och andra varit utsatta för ett antal gånger. Ofta är dessa kommentarer av typen "men vad säger du om [någon annan - någon annanstans - typ USA i Afghanistan], då? JAG tycker att Ryssland har rätt att försvara bla. bla. bla. bla..." vad som på nätet (i framförallt engelsktalande media) kommit att kallas "whataboutism". Ett annat sätt är att försöka leda bort diskussionen från bloggarens kärnämne, t.ex. genom att citera ändlösa listor på källor som visar på att bloggaren har fel. Inte sällan är dessa källor också just ryska - och statskontrollerade. Detta appellerar givetvis ofta till intellektuella i västvärlden, där just källkritik är en dygd. Andra läsare av bloggen ställs inför en veritabel vägg av ryska medias/bloggares motargument och börjar ifrågasätta bloggskribenten.

En variant på samma tema är att man ger sig på enskilda bloggare - i deras kommentarsfält och utger dem för att arbeta åt t.ex. den svenska försvarsmakten i syfte att sprida en svensk statsmakts propaganda. Givetvis faller det på sin egen orimlighet. Inte för att Sverige inte skulle ha ett psyopsförband (det har vi - eller har i alla fall haft - jag vet inte riktigt hur det ser ut med det just nu), men för att vi givetvis inte har något att vinna på utöva "lite psykologisk krigföring sådär i största allmänhet". Man måste ha ett mål med sin kommunikation. Till exempel, som i det ryska fallet, att dölja sin invasion av Ukraina, eller att ge sken av att det inte är just en invasion. Men inte sällan är de som är först till kvarn att ropa "ryssfobiker" eller "rysshatare" eller just "psyop" i kommentarsfälten just ryska avlönade inflytelseagenter.

Andra Troll - vare sig Ryska eller på nätet.
Ett tredje sätt som nättrollen opererar på är helt enkelt att ta över trovärdiga mediakanaler. I Sverige har det här hänt t.ex. för TV4. När TV4 stängde sina lokalredaktioner stängde man sina konton på sociala medier. Tämligen snart efteråt togs användarnamnen över av ryska användare och en mängd tidigare lokalredaktionskonton (Som t.ex. TV4 Uppsala) fick sitt användarnamn upptaget. Att inget övertygande påverkansförsök har gjorts från just DE kontona känns mer som tur än skicklighet. Tänk t.ex. att man hade använt TV4s logotyp som profilbild på de ryska kontona, och någon som skrev på svenska (i stället för som nu - på ryska). Väldigt få användare av sociala media skulle se skillnaden på ett meddelande som VERKLIGEN kom från TV4 och ett som kom från ett fd officiellt TV4-konto, som nu sköttes av ryska troll?

Ett fjärde sätt är att skapa t.ex. en "twittstorm" eller "bloggbävning" för att påverka opinionen. Här har vi ju i Sverige en tradition av att låta sociala medier ibland sätta en politisk agenda (Tänk själv efter och kontrollera: Det finns en och annan tidningsartikel om hur en "twittstorm" eller "bloggbävning" har påverkat politiska beslut under de senaste åren.) - och det har givetvis de ryska trollen tagit fasta på. Man gör helt enkelt ett koordinerat uttalande från en mängd falska konton som i bloggar och på t.ex. twitter och facebook ger samma budskap. Detta skapar illusionen av - närmast - en folkrörelse, eller demonstrationståg. I själva verket är det oftast bara ett fåtal fysiska personer bakom de kanske 100-tals eller 1000-tals inlägg och tweets om en viss situation. Antingen lyckas man lura människor att det faktiskt skulle vara folkligt förankrat och i gynnsammaste fall få fram ett drev mot en viss punkt, eller så "överröstar" man helt enkelt de kritiska rösterna genom att ändlöst reposta, länka till varandra, retweeta samma argument om och om och om och om igen, tills den kritiska rösten helt enkelt inte längre orkar bemöta argumenten.


Så varför gör Ryssland det här? Och mot t.ex. Sverige? Sverige är det kanske mest uppkopplade landet i världen. Många medborgare är uppkopplade i någon mening i princip 24 timmar om dygnet. Vi interagerar på nätet. Det är här vi bildar opinion. Det är här vi ger uttryck för våra tankar och driver vår argumentation. Så givetvis är det också här vi är som mest sårbara. Reaktionstiderna på nätet är bokstavligen några sekunder. Kan du på de sekunderna få ut ditt budskap vinner du enkelt "opinionen" eller "åsikten" om vad som händer och sker.

Dessutom är det här en väldigt billig psykologisk krigföring från Rysslands sida. Den kräver egentligen ingen större skolning vare sig inom psykologi eller teknik och effekten blir hög även vid en liten insats.

Just det här är något jag tycker att du ska tänka på - som läser den här bloggen - för jag har sagt det förr: Ryssland äger i princip hela narrativet för situationen i exempelvis Ukraina (det här skrev jag förresten om senast härom dagen, när jag var arg på att man erkände stater utan att ha riksdagsmajoritet för att göra det). Ryssland sätter tonen för hur vi talar om Ryssland. T.ex. genom att media hela tiden rapporterar om "separatister" och "pro-ryska rebeller" i stället för "ryska krigsmakten" eller "de ryska ockupationsstyrkorna".

Var källkritisk. Var egentligen källkritisk till ALLT på nätet. Men var extra källkritisk när folk pratar om Ukraina eller Ryssland eller situationen kring Östersjön. Alla bloggare, twittrare och facebookare där ute är inte den de utger sig för att vara. Och uttrycker de sig positivt om Ryssland eller ryskt agerande eller den ryska statsmakten finns en överhängande risk att de också är anställda av just statsmakten. För att trolla på nätet.

Nu är det ju så med nättroll precis som med gamla tiders sagotroll - att drar man ut dem i ljuset spricker de! Därför - var uppmärksam. Ifrågasätt bloggkommentarer och blogginlägg. Skin med kunskapens ljus på dem i tweets och facebookinlägg. Och hjälp till att sprida det ljuset genom att sprida information om hur sådana här påverkansoperationer pågår. Just nu. I Sverige.




6 kommentarer:

  1. Tack för ett viktigt blogginlägg. Det är viktigt att folk får upp ögonen för att detta pågår och är organiserat av främmande makt, inte bara Ryssland använder sig av detta utan även t.ex Kina och Nordkorea. Att just DN uppmärksammar detta är på sätt och vis komiskt med tanke på att DN för inte så länge sedan okritiskt publicerade en artikel som påstod att det var ett Ukrainskt plan som skjutit ner MH-17, det plan från Malaysia Airlines som störtade i östra Ukraina efter att ha blivit beskjutet av de Ryska rebellerna som för krig i östra Ukraina på uppdrag från, och med direkt materiellt och personellt stöd från Moskva, ja från Putiin själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så hjärtligt för de värmande orden.

      Och ja, även Kina och Nordkorea ägnar sig åt sådant här. (Och kanske framför allt tjänstestörande överlastningsattacker på nätet), men mindre ofta mot Sverige än Ryssland, som jag uppfattar det.

      Radera
  2. ja, ryssarna är arvfiender som bör tydligen utrotas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utrotas? Inte då! Men ryska psykologiska operationer ska bemötas på samma sätt som andra och andras operationer? Med ett avvägt och proporionerligt svar?

      Radera
  3. Как вы только без юмора живёте? Undrar hur ni hinner leva utan humor http://www.youtube.com/watch?v=dF3uS-zyJ1Q

    SvaraRadera
    Svar
    1. Спасибо, я буду помнить , что

      Radera